Sunday, September 15, 2024

Ready or Not (2019)


Režija: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Uloge: Samara Weaving, Adam Brody, Mark O'Brien
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt7798634/
Trailer: https://youtu.be/ZtYTwUxhAoI?si=t-ylvWw-_9JuARi4

Ready or Not je film koji smo trebali mnogo ranije pogledati a svakako pre Abigail, jer su u pitanju ostvarenja istih autora. Tandem Bettinelli-Olpin/Gillett zaslužan je i za hitove Scream/Scream VI (između ostalih) ali se veze onog prvog sa filmom koji ovde opisujemo ne mogu zanemariti. Uglavnom, Ready or Not je zvanično etiketiran kao mračna horor komedija a ostvario je pristojan uspeh kod publike što je dovelo i do pozamašne zarade na bioskopskim blagajnama...


Sve počinje prologom u kojem jedan dečak svedoči ubistvu izvesnog muškarca... Vidimo da se u nekakvom starom zdanju odigrava bizarna igra gde maskirani domaćini raznoraznim oružjima love preplašene i unezverene begunce a lik iz uvoda biva likvidiran harpunom, naočigled skamenjenog klinca... Fast forward u budućnost gde gledamo lice Samare Weaving koja je glavna akterka ovog filma. Ona igra Grace, buduću nevestu koja je ubeđena kako je pronašla idealnog budućeg supruga, Alexa. On potiče iz veoma imućne porodice tako da se mesto venčanja ne dovodi u pitanje: ceremonija će se odigrati u starom i luksuznom dvorcu koji je vekovima u vlasništu porodice a dan ranije naša junakinja će se upoznati i sa brojnom rodbinom svog budućeg supruga. Ispostavlja se da je rodbina patrijarhalno uređena ali, što je još važnije po ovaj film, naizgled uvrnuta, makar koliko Grace može primetiti po nekim triggerima. I umesto da istog trena utekne glavom bez obzira ona je ubeđena da joj se ništa loše ne može desiti pa poslušno pristaje na sve tradicionalne rituale koja ova porodica upražnjava generacijama unazad pre svečanog čina venčanja, uključujući tu i famozne „igre žmurke”.


Nakon izvlačenja „karata” kreće tarapana a dok se naša Grace snašla članovi porodice su već dohvatili staro oružje sa zidova i započeli svoju „toplu porodičnu” igru... Dobro, sve ovo što smo izneli i nije neki spoiler jer već piše na mnogobrojnim sajtovima i portalima a uz sve to – nije teško povezati dešavanja iz prologa sa onim što sledi... Da, svi odmah znamo da je klinac iz uvoda jedan od braće i svi vrlo dobro znamo da će se ista „igra” odvijati i u sadašnjosti samo sa Grace u ulozi begunca. Naše je samo da ispratimo kako će se ona izboriti sa pomahnitalom ali tradicionalističkom porodicom bogataša i da li uopšte može dočekati svanuće... Isto kao i u Abigail (a ovo neće biti jedini put da poredimo dva filma) i ovde će se jurnjave odvijati po svim nivoima starog ogromnog zdanja koje ne uključuje samo veliki broj mračnih odaja već i raznorazne hodnike, tunele, tajne prolaze i druga pogodna mesta za skrivanje a onda i obližnju šumicu sa ambarima. Stari tip gradnje ovde je upotpunjen modernim tehnologijama, pa tako u celom lavirintu vidimo dodatke u vidu zaključanih brava, alarma i kamera. Naravno, toliki prostor je i pored video nadzora teško nadgledati a zamak krasi velika količina oružja pa se brojna iznenađenja ređaju kako se bliži izlazak sunca. Jer, ne zaboravite – Ready or Not i Abigail su bratski, ili bolje reći, sestrinski filmovi...


Glavna zvezda ovde je definitivno Samara i samo ona bi bila dovoljan razlog da nikako ne propustite Ready or Not. Da stvar bude bolja tu je i bizarna porodica, skockana od čitavog niza različitih karaktera. Njihov broj je možda prevelik za jedan ovako dinamičan film koji traje sat ipo pa neki od članova porodice nisu dovoljno detaljno prikazani a svakako bi prijalo da smo ih još detaljnije upoznali. Takođe, nije nam se dopalo što Grace nije još više badass ali na kraju se ispostavlja da je ova odluka autora definitivno bila u funkciji šokantnog finalnog preokreta... A preokret – pa već smo vam rekli koji je srodni film Ready or Not. Pre pomenutog obrta možete posmatrati konstantno ubrzavanje celokupnih događaja, dodatno insistiranje na tezi da su svi bogataši manje ili više poremećeni (čak i oni najmlađe dobi) a možete uživati i u sve brutalnijim scenama, sve dok ne vidite pravu splatter kulminaciju. Film ne odlikuje veliki broj smešnih kadrova ali je prisutna povremena duhovitost i neozbiljnost, konstantna satira te društvena kritika o tradiciji i klasama. Čak i pre nego što čujete rečenicu „Ona nikada neće biti jedna od nas” znaćete da Grace jednostavno ne pripada tu a da ova kasta takve kao što je naša junakinja koristi isključivo za bogaćenje, izrabljivanje, zabavu ili jednostavni – odstrel.  


Ready or Not svakako ne prikazuje nešto što do sada nismo videli, jer horora na temu jaza između bogatih i siromašnih itekako ima, ali to čini na vrlo pristojan i zanimljiv način. Nije nam se dopalo što igra na više polja pa se u kasnijem toku pomalo rasplinjuje, kao i što vremeno gubi na uverljivosti i realnosti pa samim tim i na oštrini poruke koju šalje. Ukoliko bismo poredili ovaj i onaj film koji smo u prethodnom opisu više puta naveli svakako prednost dajemo novijem ostvarenju pa u skladu sa time i formiramo finalnu ocenu.

+ Samara Weaving u glavnoj ulozi
+ kasting, lokacija, dinamika, finale
+ veoma efektne brutalnosti; poruka
— ne toliko efektan kao revenge film
— u kasnijem toku zalazi u fantaziju
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment