Thursday, September 12, 2024

After the Flood (2024)


Posle Poplave je britanska serija koja se samo delimično uklapa u žanrove kojima se ova stranica bavi. Iako je ona nedvosmisleno misteriozna, svakako i triler, većina njene radnje spada u krimić, pa ukoliko ste ljubitelji nečeg takvog slobodno pristupite gledanju 6 epizoda. One su se premijerno prikazivale tokom prva dva meseca tekuće godine a zanimljivo je da se gledanost, za razliku od serija koje smo do sada opisivali, povećavala svakom narednom epizodom...


Prva epizoda započinje užasnim kadrovima velike poplave koja prodire u predgrađe engleskog gradića i bukvalno nosi sve pred sobom. Iako je veći deo stanovništa već evakuisan ostalo je još građana koji upadaju u bujicu ili ih ona plavi u njihovim domovima. Šef policije naređuje hitno spašavanje preostalih i odvođenje u višlje predele grada a naša junakinja policajka Joanna Marshall neumorno radi na tome zajedno sa svojim kolegama i volonterima. Dok jedna meštanka pokušava da svojim automobilom pobegne od nadolazeće vodurine ne shvata da je zakasnila a bujica vode, kanalizacije i smeća odnosi joj bebu u nosiljci. Joanna skače u brzu vodu koja teče odvodnim kanalima i pokušava da spase bebu ali ne uspeva jer je bujica brža a, što ćemo saznati nešto kasnije – ona je trudna, negde u sedmom mesecu, dakle na pragu otvaranja porodiljskog odsustva. Srećom po nesrećnu majku, Joannu i samu bebu – nju uspeva da spasi nepoznati mladić koji uskače u vodu i dodaje bebu u zadnji čas policajki. Nažalost, njega voda odnosi dalje u kanalizacione otvore i od tog trenutka se vodi kao nestao, na žalost i brigu Joanne koja ne prestaje da misli o njemu. Ipak, voda se nakon dan-dva povlači iz grada ostavljajući za sobom prljavštinu i mulj koji svi stanovnici imaju čistiti, kako sa ulica tako i iz svojih poplavljenih domova. Mnogo važnije za gledaoce i glavnu junakinju – voda je ostavila i jedan leš misterioznog muškarca za kojeg se ispostavlja da nije preminuo od poplave već da je – brutalno ubijen.


Joanna sticajem okolnosti učestvuje u uviđaju, kada policija površno prikuplja dokaze i rutinski planira da stavi tačku na sve proglašavajući smrt mladića nesrećnim slučajem. Međutim, naša policajka primećuje neke „sitnice” koje istraga nije evidentirala a upravo te nejasne stvari joj ne daju mira pa i pored dobre volje ona ne može odustati od istrage: malo po malo Joanna otkriva informacije koje je sve dublje uvode u svet koji do tada nije poznavala i koji joj nikako nije blizak. Tokom istrage ubistva mladića otkriće da se iza svega krije nešto mnogo krupnije, vremenom će saznati za mnoge ljude koji su umešani u sve (od kojih su joj neki vrlo bliski), otkriće pozadinu cele priče koja seže i daleko i visoko, stići će i van granica Ostrva, narušiće potencijalni višemilionski profit i uvaliće se u probleme koji nisu prijatni ni za jednog iskusnog muškarca a kamoli za policajku početnicu i ženu koja će uskoro na svet doneti jednu bebu. Da stvar bude gora Joanna nema podršku policije jer istragu vodi na svoju ruku, rizikujući tako u najmanju ruku suspenziju a vrlo verovatno i gubitak posla. Ona sve stavlja na kocku, čak zanemarujući i novi život koji nosi u utrobi, samo da bi bila na strani pravde, da bi skinula ljagu sa nekih lica a izvela pravdi ona druga... Ne treba ni napominjati da će sve što ona naumi biti veoma teško izvodljivo, da će se tokom šest epizoda u više navrata uvaljivati u velike nevolje i da će joj smrtna opasnost nebrojeno puta biti za petama. 


Ipak, After the Flood nije toliko napeta serija koliko može zvučati iz gore prepričanog uvoda. Iako konstantno na korak od opasnosti, od otkaza, pa čak i od potencijalne likvidacije gledaoci ipak ne strepe za sudbinu glavne junakinje, pre svega jer stil serije neodoljivo podseća na neke od poznatih britanskih krimi serija a svi vrlo dobro znamo da u njima glavni junak ne gine (a pogotovo ne ukoliko je ženskog pola i u drugom je stanju). I zaista, ovo je britanska krimi serija u najboljem smislu te reči (ili možda u najgorem, u zavisnosti od vaših afiniteta). Priča sadrži zaista veliki broj likova što može biti predmet spoticanja mnogih gledalaca. Treba dosta vremena da se popamte sve face, da se zapamte sva imena, prezimena i nadimci pa nije isključeno da će vas spominjanje neke osobe u petoj epizodi staviti u rebus o kome se uopšte govori. Dalje, tu su mnogobrojne relacije među karakterima koje nisu odmah poznate, ni nama a ni glavnoj junakinji, već se sve otkriva u kasnijem toku, dodatno komplikujući celu situaciju. Odnosi među karakterima čine bitan segment ove serije a njihov istorijat još važniji: vremenom ćemo saznavati deliće slagalica iz prošlosti i skupa sa Joannom sve uklapati u jednu celinu koja će nam konačno otkriti ime ubice i njegove motive. Stvar nije onakva kakva se u početku čini a zbog toga ćete vremenom menjati mišljenje o nekim likovima koje gledate...


Ono što gledate vam možda neće biti po ukusu jer je priča prekomplikovana, pa se često mora zastati i razmisliti o svemu. Gledalac se veoma lako može pogubiti u zakulisnim radnjama, motivima, nerešenim relacijama, tajnim ljubavnim pričama i gomilom odnosa zbog interesa a još jedan problematični element su pravno-imovinsko-ekološka pitanja o kojima se ovde govori, tim pre što ne poznaje pravila igre koja važe u Velikoj Britaniji. Ipak, dobar deo priče možemo povezati, pre svega jer prepoznajemo probleme koje obrađuje ova serija i za koje tvrdimo da su itekako prisutni u bukvalno svakoj državi na Balkanu, manje ili više. Stvar koja vam može smetati u početnoj fazi serije, recimo u prve 2 ili 3 epizode, su neki delovi priče koji se ne čine povezanim sa onom centrealnom, a čak i ne deluju previše bitni... Tu pre svega mislimo na aktivnosti Joannine majke koja se bori sa gradskim vetrenjačama pokušavajući zaštititi građane od buduće poplave ujedno se i kandidujući u opštinske organe vlasti. Kasnije se taj segment uklapa u istragu ubistva, kao što se svi naizgled nevažni delići priče sklapaju u skladnu celinu. Ono što nam je takođe zasmetalo je konstantna i prenaglašena upotreba mobilnih telefona. Znamo da je danas aktivnost jednog policijskog istražitelja nezamisliva bez ove spravice ali ovde je bukvalno svaka scena naslonjena na narednu tako što osobu u kadru neko poziva na telefon, on pokušava da nazove nekoga ili se neko na pozive i poruke ne odaziva.


Sa tehničke strane serija ne oduševljava ali ni ne razočarava: sve ono što možete očekivati od jedne britanske krimi TV serije nalazi se ovde, ni manje ni više. Očekivali smo mnogo više spektakularnijih kadrova nesreće koja je zadesila grad ali možda je ovo što je prikazano u After the Flood i vrhunac produkcije za jednu seriju ovog tipa. Ambijent u kojem se sve odigrava je tipično britanski, kiša koja pada je prilično sumorna a radnja se ravnomerno odigrava u enterijerima i otvorenim prostorima, baš kao i u urbanom i ruralnom okruženju. Glavna glumica (Sophie Rundle) je prilično dobro iznela svoju rolu pa se gledaoci mogu konektovati sa njenim likom, navijati da istraje u borbi i (donekle) strepeti za njenu sudbinu. Kod njenog lika sasvim sigurno su pomogli i scenaristi koji nisu upali u zamku da dave gledaoce njenom trudnoćom. Naravno da će vas tokom u nekom trenutku dočekati ono čemu morate prisustvovati kada je neko u drugom stanju (zar ste mislili da ćete izbeći još jedan filmski porođaj?) a nikakav spoiler nije (potpuno očekivana stvar u modernoj produkciji) ni da je glavna akterka razočarana u svog partnera i da je temperamentna, odlučna, samostalna i poslovna, baš kao i sve savremene žene koje više nemaju svog supruga već samo oca svoje dece. Ostatak kastinga je na takođe visokom nivou ali mislimo da neki ipak nisu dorasli materijalu ovog nivoa (sestra ubijenog mladića, naprimer).


Poplave najčešće vode u ljudske tragedije ali su pojedinačni gubici ovde stavljeni u drugi ili treći plan a fokus je na prljavštini i mulju koji je voda iznela na površinu. Mulj kojim se After the Flood bavi je nakaradni i iskvareni sistem koji ne funkcioniše, korumpirana policija koja je upletena u svakojake nelegalne aktivnosti dok im je zaštita građana tek sporedna delatnost. Prljavština koju je ova poplava ogolila oličava se u otuđenim ljudima na vrhu, spremnim da žrtvuju živote čitave zajednice zarad ličnih materijalnih interesa i brojnim pojedincima koji sve stavljaju na kocku zbog prokletog novca. Svi pomenuti, a uz njih i građani, zanemaruju zaštitu grada i korektan odnos ka svom okruženju i očuvanju prirode a još jednom se obistinilo da priroda ne prašta. Ukoliko vas zanimaju ovakve teme a nemate ništa protiv da pogledate još jednu krimi epizodu recimo Midsomer Murders slobodno prionite na After the Flood.

+ Sophie Rundle u glavnoj ulozi; kišni kadrovi
+ upozoravajuće poruke kojima se serija bavi
+ zamršena i zapetljana priča prepuna misterije...
— ...ali je povremeno komplikovana za praćenje
— lik sestre; mnogo korištenja mobilnih telefona
 
Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment