Thursday, August 1, 2024

Zom 100: Bucket List of the Dead (Zom 100: Zombie ni Naru made ni Shitai 100 no Koto) (2023)


Režija: Yûsuke Ishida
Uloge: Eiji Akaso, Mai Shiraishi, Shuntarô Yanagi
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt20672534/
Trailer: https://youtu.be/yhbWaJaYDiY?si=B13e8ttau48Mhodl

Zom 100: Bucket List of the Dead, drugog naziva mu Zom 100: 100 stvari koje želim da uradim pre nego što postanem zombi (japanski naziv ćemo preskočiti) je manga strip koji širom sveta izlazi već pet godina. Strip je nedavno prerastao u anime seriju od 15 epizoda a ova u dvočasovni igrani film koji se na Netflixu pojavio prošlog avgusta. Obzirom da film koji opisujemo i anime serija nose isti naziv obratite pažnju kod internet pretrage da ne bi bilo neugodnog iznenađenja nakon pritiska play tastera...


Obzirom da nismo čitali strip niti gledali animiranu seriju nismo upoznati da li film prati radnju crtanog i animiranog dela. Nismo fan mangi, ni u pisanom ni u animiranom obliku, pa nas ne pogađa u tolikoj meri da li se film drži svojih prethodnih istoimenih predložaka. Filmu smo pristupili isključivo kao japanskoj zombi komediji pa iz tog ugla i iznosimo svoj stav o viđenom. Međutim, već ovlaš čitanjem sižea radnje originalnog dela može se steći utisak da je radnja preslikana: u fokusu filma imamo mladića po imenu Akira Tendo, marketingškog službenika koji dane provodi u (najblaže rečeno) veoma dinamičnom radnom okruženju. Nakon tri godine prekovremenog rada i mobinga od strane nadređenih Akira dočekuje zombi apokalipsu gotovo oberučke: tek potpuni slom moderne civilizacije doveo je do toga da se naspava, provede a zatim i ispuni neke snove koje ni u kom slučaju ne bi mogao da je stanje ostalo redovno. Umesto da sedi zabarikadiran u podrumu zgrade, skuplja preko potrebne namirnice, depresira se, jadikuje nad svojom sudbinom i čeka smrtonosni ugriz on pravi spisak stvari koje želi uraditi pre nego što postane zombi!


Spisak isprva sadrži desetinu želja ali kako vreme prolazi proširuje se do stotinjak, baš kao što i naslov filma kaže. Njegove želje su u početku sasvim obične i svakodnevne te ih može iskusiti gotovo istovremeno ali neke od njih su veoma egzotične i čine se neizvodljivim čak i u redovnim uslovima. Međutim, Akira ne sedi skrštenih ruku već kreće na svojevrsni road trip gde upoznaje raznorazne ljude, neke opasne a neke prijateljski nastrojene. Sa ovim potonjim će se sprijateljiti i dalje nastaviti svoj put, svi zajedno će se boriti protiv onih prvih (i protiv zombija, naravno) ali će se svi skupa truditi da udovolje Akirinim željama kao bi ispunio svoje snove... Ovako skockan film povremeno deluje malo budalast i naivan ali nikada ne treba smetnuti sa uma da je nastao iz jednog stripa (ili crtanog filma, kako vam je draže) a da je ta i takva ne sasvim ozbiljna tematika itekako poučna, ne samo po mlađe naraštaje. I naš svet nije mnogo bezbedniji od ovog, i u našem svetu postoje mnogo opasnije spodobe od zombija pa ukoliko je to već tako iskoristite svaki slobodni trenutak za uživanje u životu, za ispunjenje svojih snova, kao da ne postoji sutra... Jer, danas ste mladi, poletni i vedri (bez obzira na proždrljivce oko vas) a jednog dana vam može biti žao što neke stvari niste uradili onda kada je trebalo...


Film predstavlja mešavinu nekoliko žanrova gde su najdominantniji tinejdžerski film i zombi horor. Akcije sa zombijima su česte a presecaju ih tipični problemi mlađih osoba koje ovde ne oličava samo Akira već i njegovi saputnici i saborci. Zombiji na koje oni nailaze su skoro pa nepobedivi, dakle u dobrom duhu azijskih zombija su veoma agresivni i brzi a u prenaseljenom Japanu i mnogobrojni. Kada se ekipa otisne van grada situacija sa brojnošću mrtvih se popravlja ali tu vidimo neke druge adute koje film servira, jer Bucket List of the Dead ima u sebi i nešto fantazije: neki od zombija (nećemo otkrivati koji već sami pogledajte) su spektakularni i mlađa publika će ih dočekati širom otvorenih očiju. To što kadrovi sa dotičnima izgledaju mnogo neuverljivije nego oni koji uključuju klasične zombije je potpuno druga stvar a još jedna mana filma je i njegovo trajanje koje se prostire na čak 130 minuta. Imali smo utisak da je u nekim delovima Zom 100 pomalo razvučen i da bi mu skraćivanje od 15-tak minuta itekako prijalo. Opet, moguće je da su autori filma pokušali da što više (ili sve) prenesu iz manga uzora ali to ne možemo da potvrdimo.


Zom 100: Bucket List of the Dead je zanimljiv i dinamičan film za ubijanje vremena ali i veoma korisno ostvarenje koje će neke gledaoce ohrabriti da možda već nakon njegovog gledanja naprave određene promene u svom životu. Filmu ne treba pristupiti kao ozbiljnom zombi naslovu jer on to ne pokušava biti: u pitanju je ostvarenje prvenstveno namenjeno mlađim naraštajima ali ga svakako mogu pogledati i oni koji se makar ponekad osećaju mladima u duši.

+ uspešna satira protkana kroz zombi film
+ pozitivna poruka upućena gledaocima
+ dosta zombi akcije ali i toplijih momenata
— u nekim trenucima suviše razvučen film
— ponekad neozbiljan, naivan i klinački
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment