Saturday, July 13, 2024

The Boogie Man Will Get You (1942)


Režija: Lew Landers
Uloge: Boris Karloff, Peter Lorre, Maxie Rosenbloom
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0034540/

Poslednji u nizu veoma sličnih ali međusobno nepovezanih SF/horor misterija u kojima ludog naučnika uvek igra Boris Karloff je The Boogie Man Will Get You, ostvarenje potpuno drugačije od svih do sada opisanih u ovom mini serijalu. Naime, u pitanju je komedija, ili bolje rečeno – tadašnja parodija horora i (krimi) misterija koja ne ismeva samo pređašnje filmove u kojima je Karloff igrao pomahnitalog doktora već i tada aktuelne istorijske okolnosti.


Karloff je ovoga puta (poslednjeg puta jer mu je ovo zadnji film koji je snimao pod ugovorom Columbia Pictures) professor Billings, ludi ali dobronamerni i miroljubivi naučnik koji u podrumu svoga hotela izvodi određene eksperimente. On uz pomoć elektriciteta pokušava da stvori „superčoveka” ali obzirom da recept još nije doterao do tančina broj leševa koje odlaže u obližnju ostavu mu se rapidno povećava. Obzirom da je hotelijerstvo potpuno zapostavio i da mu biznis ne cveta skupa sa svojom (senilnom) suprugom odlučuje da proda svoj hotel i tu u celu priču upada Winnie Layden, mlada i naivna devojka kojoj se stari i oronuli hotel čini kao kućom iz snova... Njen verenik je pesimista ali ne uspeva da odgovori svoju dragu od kupovine zdanja sa sve podrumskom laboratorijom. Međutim, veoma brzo i Winnie i njen verenik, ali i mnogi drugi likovi koji defiluju kroz ovaj film, videće da sa ovim hotelom (ili možda sa njegovim stanarima) nešto definitivno nije u redu: konstantno se oseća (ili čuje) nečije prisustvo, broj leševa se povećava a zatim smanjuje a neobjašnjive stvari i nerazumna ponašanja se ređaju kao na traci...


Ipak, stvari po ovaj film nisu nimalo idealne, ma koliko vam se gore prepričan zaplet činio potencijalno zanimljivim. Priča za The Boogie Man Will Get You je nastala od adaptiranog scenarija tada popularnog pozorišnog komada Arsenic and Old Lace koji je začinjen raznim začinima (čitaj: žanrovima) ali i suviše razvodnjen. Film deluje kao neuspeli bućkuriš raznih žanrova gde nijedan ljubitelj horora, komedija, naučne fantastike, krimi-drame ili parodije neće biti zadovoljan, jer ni na jednom polju film nije uspeo, makar ukoliko ga posmatramo sa današnje tačke. Za ozbiljnije i napetije žanrove on je suviše neozbiljan i budalast a za jednu komediju The Boogie Man Will Get You naprosto nije dovoljno smešan i duhovit ili nudi suviše teatralan i zastareo humor. Film uglavnoj jeste dinamičan i mestimično zabavan ali ćete istinski smešne scene nabrojati na prste jedne ruke što je slab rezultat čak i za jedan veoma datiran film. Ipak, postoji nekoliko duhovitosti u filmu, poput čoveka koji objedinjuje nekoliko funkcija (šerif/zajmodavac/notar/pogrebnik/sudija...) a u džepu uvek nosi mače (?) ili scene u kojima se komentarišu nesrećni trgovački putnici, njihovi životi i smrti.


Osim gore spomenutog malo šta će vam biti duhovito a uglavnom ćete imati utisak kako gledate likove koji su utekli iz nekakve psihijatrijske ustanove zatvorenog tipa. Ipak, treba istaći simpatičnu Jeff Donnell u ulozi naivne devojke i dvojac Boris Karloff - Peter Lorre koji mahom i nosi ovaj film. Šteta što njih dvojica nisu imali kvalitetniji materijal sa kojim bi radili jer su mogli biti veoma uspešan komičarski duo. Takođe, jedna od stvari koja će vam biti mnogo zanimljivija od pukog (neuspelog i zastarelog) humora je vremenski period u kojem je film sniman a kada to budete imali u vidu onda će vam i neke druge situacije biti jasnije i efektnije. Sasvim je očigledno da je ideja o doktorovom pokušaju stvaranja superčoveka odgovor na tada vrlo aktuelna Hitlerova stremljenja a sličnu satiru (čak i suviše žestoku) primećujemo u još nekoliko navrata. Manjak naučne fantastike smo nekako i očekivali (potpuno neobjašnjeni doktorovi eksperimenti) ali nas je manjak horora pomalo iznenadio i razočarao.


The Boogie Man Will Get You definitivno nije dobro podneo test vremena, ukoliko je bio dobar film i u vreme svog pojavljivanja. Ipak, ukoliko ste fan Karloffa ili Lorrea možete u njemu pronaći zanimljivih momenata dok drugim gledaocima savetujemo da se ipak drže Borisovih ozbiljnijih filmova.

+ hemija između Borisa Karloffa i Petera Lorrea
+ žestoka satira koji kritikuje aktuelnosti tog doba
— film sadrži uglavnom neuspeo i zastareo humor
— dosta teatralna i naivna gluma nekoliko likova
— malo horora i fantastike a suviše nonsensea
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment